Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Kalle Larsson

400 miljoner mer till vården i vårbudgeten

Regeringen och Vänsterpartiet är överens. Vården får 400 miljoner kronor extra i vårbudgeten för att öka tillgängligheten. Pengarna ska bland annat användas till mobila vårdteam.

Annons:

Vänsterpartiet fortsätter att göra avtryck i vårbudgeten, som presenteras på måndag. Efter förhandlingar har partiet fått igenom en satsning på 400 miljoner kronor extra. Partiledare Jonas Sjöstedt säger till Sveriges Radio att pengarna ska användas till mobila vårdteam som kan göra hembesök, för att på så sätt minska trycket på vårdcentraler och akutmottagningar.

– Det här finns i delar av Sverige, till exempel Uddevalla, och har varit en stor framgång, säger Jonas Sjöstedt till Ekot.

Pengarna ska användas för att förstärka vården under sommaren.

Moderaterna är kritiska till vad de kallar en kortsiktig satsning.

– Det är för kort varsel för att hinna få en sådan organisation på plats. Det är inte möjligt att genomföra, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson.

 Men socialminister Annika Strandhäll (S) håller inte med. Det blir upp till landsting och regioner att besluta hur pengarna ska användas utifrån de lokala behov som finns.

 – De kan användas brett. Men de är låsta så till vida att de ska användas för att öka tillgängligheten i vården.

Som Dagens Medicin berättat tidigare har Vänsterpartiet fått igenom en lång rad förslag under mandatperioden, bland annat avgiftsfri screening för livmoder­halscancer och fri medicin för alla under 18 år.

Det finns också en överenskommelse om två miljarder per år för att förbättra arbetsmiljön för anställda inom hälso- och sjukvården.

Relaterat material
Fem av fjorton vallöften har genomförts
Västerås inför mobila vårdteam för sköra äldre

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler