Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Kraftig ökning av TBE-fall under förra året

Antalet fall med TBE ökar i Sverige. I fjol anmäldes över 60 procent fler sjukdomsfall jämfört med året innan.Det är oroande, anser Folkhälsomyndigheten.

Annons:

Förra året anmäldes 391 fall av den fästingburna virussmittan TBE i Sverige, vilket är en ökning med 64 procent jämfört med 2016.

- Vi har haft en ökande trend länge men det blev mer än den förväntade trenden. Det är oroande eftersom det är en allvarlig sjukdom, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Varför det ökade så kraftigt finns inget riktigt svar på. Det troliga är en kombination av olika faktorer som antalet smittade fästingar och värddjur, vegetationsperiodens längd och vädret.

- Det brukar gå upp och ner mellan åren och det är troligt att det blir mindre i år, men det är svårt att säga. Jag skulle tro att det sprider sig mer västerut i landet, där är ökningen stor och vaccinationstäckningen lägre, säger hon.

I östra Svealand där det traditionellt sett varit flest anmälda fall är det också fler som vaccinerar sig. Men enligt Marika Hjertqvist finns inget vaccinationsregister och det är svårt att veta om det är rätt personer som vaccinerar sig, de som verkligen behöver det.

- Att det ökar visar uppenbarligen att vi inte har nått ut med att det är viktigt att vaccinera sig.

Relaterat material
Rekordmånga fall av TBE under sommaren

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler