Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Fler livsmedel ska berikas med D-vitamin

Två tredjedelar av den vuxna befolkningen har ett för lågt intag av D-vitamin än rekommenderat och efter förslag från Livsmedelsverket utökas nu kraven på obligatorisk D-vitaminberikning av livsmedel.

Annons:

För att fler ska få i sig tillräckligt har myndigheten drivit igenom en utökning av den obligatoriska D-vitaminberikningen av livsmedel. Mjölk som omfattas av kraven på berikning är en bra källa för D-vitamin men från och med den 16 maj i år ska fler produkter inkluderas samtidigt som de nuvarande nivåerna höjs.

Av de nya kraven berörs särskilt tillverkare av vegetabiliska och laktosfria alternativ till mjölk samt fil, yoghurt och flytande margarin som fram tills nu berikat sina produkter på frivillig basis. Även ekologiska produkter omfattas av den nya lagstiftningen.

För att företagen ska hinna anpassa sig till de nya berikningskraven kommer de äldre reglerna att fortsätta gälla under en övergångsperiod, till och med den 15 maj 2020.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler