Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Adam Wrafter/Bildbyrån

Regeringen får igenom ändrad vårdgaranti

Regeringen får stöd i riksdagen för sitt förslag att ändra vårdgarantin i primärvården. Inom tre dagar ska en första medicinsk bedömning göras – men det behöver inte vara av en läkare.

Annons:

Den nya garantin om en medicinsk bedömning ska ske av läkare eller "annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inom primärvården". Enligt den nu gällande vårdgarantin ska vårdsökande med behov få träffa en läkare inom sju dagar. 

Det nya lagförslaget bygger, som Dagens Medicin skrivit tidigare, på Anna Nergårdhs delbetänkande från utredningen God och nära vård.

Centern har kritiserat förslaget för att det tar bort garantin att det är just en läkare man ska få träffa. Partiet reserverade sig i socialutskottet, liksom Sverigedemokraterna. Men Alliansen var splittrad, och övriga partier stödjer regeringens förslag.

Enligt regeringen innebär ändringen att vårdgarantin blir behovsstyrd. Den medicinska bedömningen ska ges på det sätt som ger patienten störst värde och tillfredsställer patientens behov av förståelig information.

Relaterat material
Skarp kritik mot ny vårdgaranti i primärvården
Regeringen går vidare med Nergårdhs förslag

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler