Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Med hjälp av ambulatorisk blodtrycksmätning mäts blodtrycket flera gånger under dygnet.

Med hjälp av ambulatorisk blodtrycksmätning mäts blodtrycket flera gånger under dygnet. Bild: José Ramon Banegas

Vikten av 24 timmars mätning av blodtryck stärks

Högt blodtryck mätt över hela dygnet är en bättre markör för tidig död, jämfört med enstaka mätningar på en mottagning. Det visar en stor studie som publiceras i New England Journal of Medicine.

Annons:
Karin Manhem
Bild: Privat

 – Egentligen är detta ganska självklart, att mäter du flera gånger under dygnet så får du en bättre bild av blodtrycket än ett enstaka tillfälle. Det är bra att detta bekräftas i en stor och välgjord studie och det stärker nyttan av att använda 24 timmarsmätning, vilket har blivit allt vanligare på vårdcentralerna, säger Karin Manhem, överläkare och professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

De nya resultaten baseras på uppföljning av nästan 64 000 personer i Spanien. Forskarna bakom studien konstaterar att alla typer av högt blodtryck, oavsett när det uppmättes, var kopplat till ökad risk för tidig död. Detta gällde även så kallad ”white coat hypertension”, där patienten har förhöjt blodtryck på vanlig blodtryckskontroll men annars mer normalt under hela dygnet.

– Denna typ av högt blodtryck är vi upplärda med att det inte är så farligt. Här såg man dock en riskökning. Men det lite positiva var att bland dem som hade blodtrycksmedicinering var riskökningen lägre. Det visar värdet av att patienten har kontakt med sjukvården, säger Karin Manhem. 

Läs abstract: 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler