Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Erika Ullberg.

Erika Ullberg. Bild: Magnus Selander

S lovar betald specialistutbildning

Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting lovar inför valet att 500 sjuksköterskor per år ska få börja en vidareutbildning med bibehållen lön.

Annons:

Löftet beräknas kosta 90 miljoner kronor per år och ska tas från regeringens aviserade statsbidrag om att specialistutbilda sjuksköterskor, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande. Partiet vill även ta 50 miljoner kronor ur landstingsbudgeten för att 400 undersköterskor årligen ska få börja en specialistutbildning sig med lön.

Utbildningslöftet, som Socialdemokraterna kallar det, är en del av partiets akutlyft. Med hjälp av en akutmiljard vill Socialdemokraterna anställa 1 500 fler medarbetare i vården för att kunna bemanna de 600 vårdplatser som i dag saknas, eller är stängda inom landstinget. 500 miljoner kronor av satsningen ska gå till en lönepott för de undersköterskor och sjuksköterskor som jobbar på akutsjukhusen.

Hur har ni råd med den miljardsatsningen?

– Vi har höga och växande skatteintäkter samt får statsbidrag. Därutöver ser vi stora behov att strama in på utgifter som externa konsulter och en växande landstingsbyråkrati. Vi ser också en oacceptabel kostnadsutveckling inom de nästan 40 vårdvalsmarknaderna, säger oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) till Dagens Medicin.

Socialdemokraterna erbjuder även undersköterskor och sjuksköterskor som arbetar natt och helger på akutsjukhusen förkortad arbetstid med bibehållen lön genom den så kallade Huddingemodellen. Modellen innebär en veckoarbetstid på 32 timmar mot dagens 38 och ska, enligt partiet, trots en initial kostnad på sikt vara kostadsneutral.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler