Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Antidepressiv behandling kan ges till epileptiker

Deprimerade personer med epilepsi skulle kunna behandlas annorlunda än i dag, rapporterar Ekot.

Annons:

Läkare har trott att antidepressiv medicin kan ge fler epilepsianfall. Men en genomgång från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, visar att riskerna med antidepressiv behandling är mindre än man trott. Överläkare Torbjörn Tomson, vid Karolinska universitetssjukhuset, säger till Sveriges Radio att forskningsläget har klarnat till viss del. 

– Det vetenskapliga underlaget är begränsat och man skulle önskat mer forskning. Men det underlag vi har talar inte för att det är någon tydligt ökad risk för sämre anfallskontroll om man förskriver den moderna formen av antidepressiva läkemedel, det vi kallar för SSRI-preparat, säger Torbjörn Tomson till SR.

– Med utgångspunkt från den kliniska erfarenheten tror jag att man ska behandla en depression på samma sätt oavsett om patienten har epilepsi eller inte, säger han.

Kommentarer