Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Ivo konstaterar att läkaren inte gjorde en ordentlig helhetsbedömning.

Ivo konstaterar att läkaren inte gjorde en ordentlig helhetsbedömning. Bild: Jesper Cederberg

Läkare läste inte journal – patient dog

En person som kom till akutmottagningen vid Sundsvalls sjukhus skickades hem utan att läkaren läst dennes journal. Dagen därpå hittades personen död i sitt hem. 

Annons:

Personen kom till akuten i påverkat tillstånd och misstänktes ha blivit utsatt för våld, rapporterar Sundsvalls Tidning. En röntgenundersökning visade dock inga skador och denne skickades hem efter två timmar.

Dagen därpå hittades personen död i sitt hem efter att ha fått en kraftig hjärnblödning. I journalanteckningarna, som läkaren missade, stod det att patienten tidigare opererat hjärtat och gick på ett blodförtunnande läkemedel som ökar risken för inre blödningar.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har granskat fallet och konstaterar att läkaren inte gjorde en ordentlig helhetsbedömning. Vårdgivaren bedöms dock ha vidtagit tillräckliga åtgärder efter händelsen.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler