Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Av de cirka 4 200 anslagen som ingick i analysmaterialet gick majoriteten till män.

Av de cirka 4 200 anslagen som ingick i analysmaterialet gick majoriteten till män. Bild: Thinkstock

Kvinnliga forskare verkar få lägre anslag

Brittiska män ser ut att få betydligt fler anslag inom cancerområdet, enligt en ny analys i tidskriften BMJ Open.  

Annons:

Analysen bygger på insamlad data för forskningsmedel som delades ut i Storbritannien mellan 2000 och 2013. Det handlar om mer än 2 miljarder pund, vilket motsvarar närmare 24 miljarder kronor.  

Enligt resultaten fick män 1,3 gånger mer än mediansumman för kvinnor. Detta oavsett vilken cancerform som studerades och om forskningen var klinisk eller låg på grundnivå. Av de cirka 4 200 anslagen som ingick i analysmaterialet gick majoriteten till män.  

Resultaten är oroande, skriver forskarna bakom analysen som kommer från Storbritannien och USA. Att manliga cancerforskare är fler till antalet kan inte vara hela förklaringen till bilden som framträder, menar de.

En svaghet med fynden är att man inte hade tillgång till data från en av de största forskningsfinansiärerna inom cancer i Storbritannien, Cancer Research UK. Studierna som ingick i analysen handlade bland annat om lungcancer, livmoderhalscancer och prostatacancer.

Läs mer i abstract:

Charlie D Zhou med flera. A systematic analysis of UK cancer research funding by gender of primary investigator. BMJ Open, publicerad online den 14 maj 2018. DOI: 10.1136/bmjopen-2017-018625

Kommentarer