Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Kirurger och specialister i akutsjukvård efterlyser en utredning om akutsjukvården innan beslutet om högspecialiserad vård implementeras. Akutsjukvårdspecialister instämmer.

Kirurger och specialister i akutsjukvård efterlyser en utredning om akutsjukvården innan beslutet om högspecialiserad vård implementeras. Akutsjukvårdspecialister instämmer. Bild: Thinkstock

Kirurger kritiska till utredningen

Akutsjukvården måste utredas innan beslut fattas att centralisera den kirurgiska vården, betonar Svensk kirurgisk förening efter SVT:s Dokument inifrån. 

Annons:
Arin Malkomian, ordförande för Svensk förening för akutsjukvård.
Bild: Emil Eriksson

Föreningen är fortsatt kritisk till analyserna i Måns Roséns utredning ”Träning ger färdighet” från 2015, som legat till grund för beslutet om högspecialiserad vård, skriver föreningen i en kommentar på sin hemsida.

I två avsnitt av SVT:s Dokument inifrån har framför allt kritiker av centraliseringen fått komma till tals – en programserie som följts upp av Dagens Medicin.

Påståenden i programmet om att utredningen inte ifrågasatts av professionen stämmer inte, menar Svensk kirurgisk förening, SKF,  och länkar till remissvar från SKF med flera ”som myndigheterna valt att ignorera”.

Det är anmärkningsvärt, framhåller styrelsen för SKF vidare, att en utredning inte gjorts av akutsjukvården särskilt som behovet lyftes fram också i Måns Roséns utredning.

”En eventuell ökande centralisering måste ske i samklang med en utredning baserad på faktiska siffror kring organisationen av akutsjukvård i Sverige” skriver SKF i sitt ”statement” som föreningen kallar sina kommentarer på sin hemsida. 

Arin Malkomian är ordförande i Svensk förening för akutsjukvård, en ung förening. När ”Träning ger färdighet” var ute på remiss arbetade föreningen för fullt med att få akutsjukvård som en basspecialitet. 

– Men vi är också på bollen. Alla pratar om att en utredning om akutsjukvården bör göras och beslutet om högspecialiserad vård är taget, men ingen tar tag i att göra utredningen. Vi skrev till socialdepartementet för en dryg månad sedan och begärde det men har inte fått något svar.

Föreningen har ännu ingen formell ståndpunkt vad gäller sin inställning till centraliserad vård förutom att efterlysa en utredning. 

Akutsjukvård blev en egen specialitet 2015 och fortfarande råder stor begreppsförvirring. Till och med Sveriges Kommuner och Landsting kallar det i sitt stora arbete om kunskapsstyrning av vården för akut vård – en definition från 70-talet, påpekar Arin Malkomian.  

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler