Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Kolesterolsänkare får utökad indikation

EU-kommissionen har nu godkänt att läkemedlet Repatha även får användas som behandling av vuxna med etablerad aterosklerotisk kardiovaskulär sjukdom för att därigenom sänka risken för återinsjuknande.

Annons:

Beslutet kan så småningom öppna för en bredare användning av denna nya typ av kolestersolsänkande läkemedel. Det tidigare godkännandet omfattade behandling av olika typer av blodfettsrubbningar utan att specifikt skydda mot nya hjärt-kärlhändelser.

Repatha (evolocumab) tillhör klassen PCSK9-hämmare som på ett kraftfullt sätt sänker nivån av LDL-kolesterolet. Läkemedlen har varit omdiskuterade, inte minst för att de är betydligt dyrare än andra kolesterolsänkande läkemedel.

I dagsläget har Repatha en begränsad subvention som gäller för patienter med homozygot familjär hyperkolesterolemi eller patienter som har haft hjärtinfarkt och trots optimal behandling med andra kolesterolsänkande läkemedel fortfarande har ett LDL-kolesterol över 4,0 millimol/L.

Till hösten ska läkemedelsföretaget Amgen inleda en ny diskussion med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, samt NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting. Den nya indikationen kommer då var en del av den nya ansökan som skickas till TLV för utökad subvention, uppger företagets talesperson.

Bakom den utökade indikationen ligger resultaten från studien Fourier som presenterades i mars 2017.

Relaterat material
Emotsedd studie öppnar för PCSK9-hämmare

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler