Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Ebolavirus

Ebolavirus Bild: Thinkstock

Nytt ebolafall i kongolesisk miljonstad

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa har ”nått en ny fas” sedan ett fall upptäckts i staden Mbandaka med en miljon invånare, enligt landets hälsominister Oly Ilunga Kalenga. WHO skickar experter till staden.

Annons:

23 personer tros ha avlidit i ebola i Kongo-Kinshasa sedan april. Dessa har emellertid smittats i mer glesbefolkade områden vilket har gjort det lättare för att myndigheterna att isolera smittan där. När utbrottet nu ser ut att ha nått stadsmiljöer kan läget bli mycket svårare för sjukvården.

Att smittan nått Mbandaka väcker oro hos Världshälsoorganisationen (WHO) på grund av stadens läge. Den är en viktig hamnstad och handelsplats vid Kongofloden, där transporter ned till huvudstaden Kinshasa passerar.

"Det är en oroande utveckling", skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande. WHO bekräftar att ett fall av ebola upptäckts i ett distrikt i staden. Organisationen meddelar att den skickar ett 30-tal experter till Mbandaka.

WHO har skickat 4 000 doser ebolavaccin till Kongo-Kinshasa i ett försök att hejda utbrottet av den smittsamma febersjukdomen.

- Ebolautbrottet har nått en ny fas. Den påverkar nu tre olika zoner i landet, inklusive en tätbebyggd zon. Sedan vi upptäckte fallet i Mbandaka har våra epidemiologer arbetat på fältet med att identifiera personer som varit i kontakt med misstänkta smittofall, säger hälsominister Oly Ilunga Kalenga.

Hälsodepartementet säger att vaccinationerna sätter i gång tidigt nästa vecka.

Tidigare ebolautbrott

Det är nionde gången sedan 1976 som ebola upptäcks i Kongo-Kinshasa. Senaste gången WHO konstaterade ett utbrott i landet var i maj 2017. När ebola bröt ut i Kongo-Kinshasa 2014 dog 42 människor. Året innan smittades nästan 29 000 människor i en ebolaepidemi i Västafrika. Fler än 11 300 människor dog.

Det är fortfarande inte klarlagt var viruset håller sig gömt mellan de utbrott av ebola som inträffat. Fladdermöss är en tänkbar reservoar för smittan.

Ebola tillhör gruppen blödarfebrar, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. 

Källor: Folkhälsomyndigheten, Läkare utan gränser


Relaterat material
Minst 19 döda i ebola i Kongo-Kinshasa

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler