Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Adam Wrafter/Bildbyrån

Strålutrustning läcker på Nya Karolinska

Förhöjda strålvärden har upptäckts i källaren på Nya Karolinska Solna. Experter har kallats in för att undersöka vad som är fel.

Annons:

Bristerna i avskärmningen upptäcktes vid ett planerat test av två strålbehandlingsutrustningar, så kallade linjäracceleratorer, enligt information på Stockholms läns landstings hemsida. Strålning uppmättes i källaren, en närliggande korridor och serviceutrymmen.

I lokalerna pågår ännu ingen strålbehandling. Cancerpatienter får fortfarande sin strålbehandling i Radiumhemmet vid Karolinska universitetssjukhuset. Meningen var att verksamheten i de nya lokalerna skulle starta sent i höst och vara i full gång i början av nästa år.

Vi hoppas att bristerna i de nya lokalerna ska kunna identifieras och åtgärdas snabbt och med minimal tidsförskjutning av den planerade starten av strålbehandlingen vid NKS, säger Marit Brusdal Penna direktör för strategiska fastigheter.

Det huvudsakliga ansvaret för konstruktionen ligger, enligt landstinget, på SHP, Swedish Hospital Partners. Företaget ska säkerställa konstruktionen så snart felet är identifierat och åtgärdat.

Relaterat material
NKS anmäls till Arbetsmiljöverket
Rymdteknik ska rensa ut odörer på NKS

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler