
Katarina Stolt Simfors, distriktsläkare i Jönköping. Bild: Stefan Persson/Bildbyrån

Katarina Stolt Simfors, distriktsläkare i Jönköping. Bild: Stefan Persson/Bildbyrån
”De cyberstumma har inga smarta telefoner”
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Hur är det tänkt egentligen? I ena änden har sjukvården en jättestor tratt med total öppenhet, antingen via vanliga eller digitala vårdmöten. Men i den andra änden är det tvärstopp, stängda vårdplatser, stängda avdelningar och färre äldreboenden. I mitten sitter den stasade, tyngda primärvården med sina knappa 20 procent av läkarkåren, en knaper siffra jämfört med många andra länder. Inte konstigt att det blir problem.
Men var lite smart, sega primärvård. Tänk ut digitala lösningar där patienterna kan boka tid via nätet, chatta, beskriva sina symtom digitalt och triageras via datorn. Och tänk artificiell intelligens, bara en sån sak!
Jovisst, sådant kan fungera utmärkt, snoriga barnfamiljer och yrkesverksamma på språng kan studsa in och ut hos oss, via digitala motorvägar och bli så nöjda att alla utvärderingar flödar över av glada smajlis. Men den stora tyngden i primärvården består av så mycket annat. Den är multisjuk och cyberstum.
De cyberstumma har inga datorer eller smarta telefoner. De klarar ibland inte ens av att slå sitt eget telefonnummer. Deras problem är kroniska och patienterna är svåra att effektivisera eftersom de dras med långsamt tempo och lättriggad förvirring. Dessa patienter har ett stort vårdbehov och ansvaret ligger på primärvården. Men trots alla insatser, hembesök och äldreteam, kan det bli för stort antal sjukdomar till slut.
“Man kan inte sitta i köket på morgonen och läsa tidningen i nattlinne för då stormar främmande människor in”
Jag är inte säker på att alla vet vad multisjukdom är. Multisjukdom fanns inte på samma sätt tidigare, för man överlevde inte så länge. Patienterna syns inte offentligt och de passar inte in i någon enhetlig patientförening. Var hör du hemma om du är en tolvdiagnosare med hjärtsvikt, njursvikt, ischemisk hjärtsjukdom, förmaksflimmer, hemipares, kotkompressioner, kognitiv svikt, inkontinens, hörselnedsättning, synnedsättning, depression med ångest, sömnstörning och artros?
Ska du klara dig bra som multisjuk hemsjukvårdspatient får du inte ha en dement partner, vara ensamboende eller utan släktingar. Du får inte vara för snurrig, gå omkring och ramla, dricka för mycket öl eller irra ut på natten. Då blir det misär, för du är sällan kvalificerad för annat boende.
Det fungerar bäst om du är en man med någorlunda pigg hustru. Hustrun får inte ha någon kognitiv nedsättning.
Det gäller dock att du, din hustru och dina barn accepterat att få hemmet omvandlat till sjukvårdsinrättning där människor med nyckel springer ut och in dygnets alla timmar och donar med olika saker. Det blir fullt hemma med rullstol, rullator, gåbord, sjukhussäng, lift, massa kartonger med blöjor, vätskepåsar, skrymmande läkemedelstillbehör. Och man kan inte sitta i köket på morgonen och läsa tidningen i nattlinne för då stormar främmande människor in.
Det är bäst att vårdas hemma, heter det ju. Det är så vi har organiserat vården i Sverige, men man kan inte fråga efter alternativ, för det finns inga.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.