Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock.

Lägre andel som vårdar – fler administratörer

Under de senaste åtta åren har Vårdförbundets medlemsgrupper minskat i flera landsting, samtidigt som antalet höga chefer, handläggare och administratörer har ökat med 36 procent.

Annons:
Sineva Ribeiro.
Bild: Ulf Huett

Det är Vårdförbundets medlemstidning Vårdfokus som granskat landstingens personalsammansättning för åren 2010 till 2017. Totalt sätt har förbundets yrkesgrupper ökat med 2,26 procent, eller 1 475 årsarbetare, under de undersökta åren. Samtidigt har Sveriges befolkning ökat med 7,48 procent.

Enligt Vårdfokus har Vårdförbundet medlemsgrupper minskat i sju landsting samtidigt som den sammanlagda gruppen chefer, handläggare och administratörer ökat med 35,87 procent, eller 8 242 årsarbetare i hela landet. 2010 gick det 2,81 anställda inom Vårdförbundets yrken på en administrativ tjänst. 2017 var motsvarande antal 2,12. Vårdadministratörer, en grupp som är tänkt att avlasta vårdpersonalen, har enligt granskningen minskat med 353 årsarbetare eller 2,71 procent, under undersökningsperioden.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger till tidningen att hon är förskräckt över vad hon kallar den ”byråkratiska explosionen”.

– Det behövs inte mer sifferräknande, återrapporteringskrav och analyser, utan fler som tar hand om patienterna.

Annika Strandhäll.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Även socialminister Annika Strandhäll (S) reagerar på granskningen.

– Jag blir upprörd och matt, ärligt talat. Med tanke på att vi ser ett allt större behov av vård framöver är det mycket olyckligt att det sker en så kraftig ökning av antalet centrala administratörer i landstingen, på bekostnad av personal i de vårdnära verksamheterna, säger hon till Vårdfokus.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler