
Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån
”Jag ser tanten försvinna uppför monsterbacken”
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Jag cyklar till jobbet. Då känner jag mig som en god människa. Jag minskar koldioxidutsläppen och är snäll mot miljön. Jag får en liten mängd motion, vilket kan bidra till bättre hälsa och mindre belastning av sjukvården. Jag minskar köerna i rusningstrafiken.
Jag är således harmonisk och glad, och trampar uppför Sankt Hans backar. (Några stora kullar i norra Lund. Uppbyggda av sopor och oönskade kemikalier. Även kallade Monte Composto.)
Det är då det händer! Som en blixt från en klar himmel. En cykel far förbi mig som en raket!
“Att jag blir omcyklad är i och för sig inget unikt. Jag har medioker kondition och en sketen treväxlad Monark.”
Att jag blir omcyklad är i och för sig inget unikt. Jag har medioker kondition och en sketen treväxlad Monark. Ganska ofta blir jag omkörd av medelålders män i tajta lycrabyxor och tuffa glasögon, som rider på 38-växlade racercyklar av kolfibermaterial. Det gör mig inte det minsta upprörd. De ska köra om mig.Men det som händer nu är att jag blir omkörd i uppförsbacke av en 70-årig kvinna! En tant! På en damcykel med tjocka, gråa däck och cykelkorg. Med en ful hjälm, som ska se ut som en hatt. Hennes färgglada kappa fladdrar förbi och skrattar åt min svarta funktionsjacka i glansigt andas-material. Jag är knäckt.
Min första tanke är: Jag är sjuk! Det är nu min progressiva, irreversibla diagnos börjar nystas upp. Någon malign anemi? Myastenia gravis? Dilaterad kardiomyopati? Pleuravätska av en lungcancer? Min nekrolog blixtrar förbi: Henrik Widegren blev 47 år …
Sedan tänker jag: Hon kanske har varit elitidrottare och hållit igång efter karriären slutade? Hon kanske vann Vätternrundan 1975 och tävlar nu i seniorlandslaget?
Min tredje tanke är: Jag är utsatt för ett youtubeprank! Som när man sminkar upp kroppsbyggare till gamla gubbar och släpper in dem på ett gym för att knäcka de unga killarna. Men nej, jag ser ingen kamera.
Men då ser jag det! Hon har en elcykel! Hon har en motor till hjälp. Det är fusk. Fusk! Jag skymtar ett hånflin i hennes mungipa och ser henne segla uppför monsterbacken och hennes röda kappa fladdrar som Stålmannens.
Förstå mig nu rätt. Jag inser att det är bättre för miljön att folk cyklar elcykel än att de åker bil eller buss. Det är också bättre för folkhälsan att människor trampar lite grann än att de inte trampar alls. Men det är fusk! Personer som har elcykel fuskar!
För det fina med cykling är att det är rättvist. Jag trampar fram min kropp med min egen kraft. Om min kraft är liten går det långsamt. Om min kraft är stor går det fort. Om jag har dålig kondition kommer folk köra om mig och jag tycker att det är helt okej, för de är mer vältränade än jag.
Min lösning på detta stora och tilltagande samhällsproblem är:
Alla elcyklister borde ha en stor, orange skylt där det står:
”Jag har elcykel och är en fuskare”.
Det ska inte heta ”elcykel”, utan ”elmotorcykel”. Elcyklister ska bara få cykla på motorvägar. Och sen ska vi se hur tuffa dom är!
Syftet är förstås att medelålders män med halvdålig kondition och funktionsjacka inte ska känna sig kränkta. Som vanligt.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.