Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Anna Nergårdh, regeringens utredare.

Anna Nergårdh, regeringens utredare. Bild: Simon Hastegård/Bildbyrån

Ny digital vård – allt i patientens mobil

Den nya tekniken har potential att göra verklighet av begreppet personcentrerad vård. Att koppla ihop sin mobiltelefon med mätenheter hemma eller hos vårdgivaren skulle kunna ge patienten kontroll. Men vem ska ha ansvaret för vårddatan?

Annons:

Fullspäckat program

Den 12 juni anordnas Det digitala vårdmötet på Bonnier Conference Center, Torsgatan 21 i Stockholm. För mer information gå in på programmet här.

Den 12 juni är det dags för Det digitala vårdmötet, det andra för i år. Dagens Medicin Agenda bjuder in till en heldag om digital vårddata och dess möjligheter att förändra vårdens förutsättningar för både den enskilda patienten och samhället i stort.  Kanske är det den som gör att vi klarar framtidens vårdbehov.

Utredaren Anna Nergårdh är på plats för seminariet i Stockholm och pratar om vad digitaliseringen innebär för god och nära vård.

Enligt Forska Sverige, som nyligen kom med rapporten Vårddata – hög tid att agera, har vårt land unika möjligheter att skapa kunskap och förbättra vården genom just vårddata.

”Ett exempel är att vi i dag har en mycket god hjärtsjukvård, tack vare kvalitetsarbete och uppföljning via registret Swedeheart. Dödligheten i hjärtinfarkt 30 dagar efter insjuknande var nästan 30 procent lägre i Sverige än i England”, skriver generalsekreteraren Anna Nilsson Vindefjärd som deltar på det digitala vårdmötet.

Men Sverige använder inte hela sin potential, enligt Forska Sverige. Hinder på vägen är bland annat vård-it-system som inte kommunicerar med varandra, avsaknad av nationella verktyg och metoder för att hantera data, skilda sätt att dokumentera mellan olika vårdprofessioner och en komplex juridik kring vårddata.

Att regelverken är svårtolkade och snåriga vittnar många innovatörer och entreprenörer om. En stor panel, med bland andra spetspatienten och forskaren Sara Riggare och E-hälsomyndighetens chef för samordning Annemieke Ålenius, tar sig an frågan om vem som har ansvaret för att digitala e-hälsolösningar är trygga, korrekta och inte gör skada.

Under dagen delar innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L) dessutom ut Guldskalpellen i kategorierna årets förnyare och årets banbrytare.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier