Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Heikki Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Heikki Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Riksdagen sade ja till legitimation för kuratorer

”Ett stort steg framåt för ökad patientsäkerhet”. Så kommenterar Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers beslutet legitimation för kuratorer införs nästa år.

Annons:

Det var en enig riksdag som sade ja till förslaget. Syftet med legitimationen är att säkerställa att den som är kurator har rätt kompetens.  Även kuratorer i privat hälso- och sjukvård kommer att omfattas av skyldigheten att föra journal. Legitimationen kan återkallas vid grov oskicklighet eller uppenbar olämplighet att utöva yrket.

 – Kuratorerna har varit den enda högskoleutbildade professionen med direkt patientansvar som inte har legitimation. Nu har riksdagen rättat till den bristen och det är vi oerhört glada för, säger Heike Erkers i ett pressmeddelande.

För att beviljas legitimation som hälso- och sjukvårdskurator kommer det att krävas en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen som omfattar 60 högskolepoäng. De närmaste fem åren efter införandet kommer det att finnas generösa övergångsregler för redan verksamma kuratorer.

Legitimationen införs 1 juli 2019.

Relaterat material
Kuratorsleg ska höja lön och kvalitet
Socialutskottet vill se kuratorer visa leg

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler