Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Att få ny kunskap för att bättre fånga upp hjärt- kärlrisker hos kvinnliga  artritpatienter är en av förhoppningarna inför kongressen.

Att få ny kunskap för att bättre fånga upp hjärt- kärlrisker hos kvinnliga artritpatienter är en av förhoppningarna inför kongressen. Bild: Thinkstock

Fettvävnad och riskbedömning på agendan

Att bättre kunna identifiera riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom bland kvinnor med reumatoid artrit och långtidsdata för jak-hämmare, är några punkter som professor Maria Bokarewa ser fram emot med årets Eular som inleds idag, onsdag.

Annons:
Maria Bokarewa, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Eular är tillsammans med ACR årets stora händelser och det är alltid intressanta studier som presenteras, säger Maria Bokarewa, professor och överläkare inom reumatologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Tillsammans med sina doktorander ska hon presentera tre abstract under kongressen med framför allt cellbiologisk inriktning.

Bland annat har de studerat fettvävnad hos kvinnliga patienter med reumatoid artrit. De har sett att ett högt uttryck av proteinet termogenin aktiveras vid inflammation och minskar nivåerna av kolesterol. Det i sin tur kan vara kopplat till en lägre risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom i patientgruppen.

– Men med dagens screeningverktyg så missar vi oftare kvinnorna, de är svåra att fånga in med traditionella riskanalyser. Vi försöker hitta nya, mer känsliga markörer för bedömning av hjärt- kärlrisker hos artritpatienter, säger hon.

Maria Bokarewa ska också sitta ordförande under en session om just fett och fettvävnad under kongressens andra dag och hoppas på att få ta del av några intressant resultat.

– Jag ser också fram emot att ta del av data på uppföljningar av jak-hämmare som börjar komma nu och även de biologiska läkemedel som används i stor utsträckning, säger hon.

Länkar till abstract:

K. Andersson med flera Oestrogen dependent regulation of micro-rna in rheumatoid arthritis. THU0015

L. Lyngfelt med flera. Expression of uncoupling protein-1 in subcutaneous fat reduces the total cholesterol level and cardiovascular risk in female RA patients. FRI0097

S. Andres med flera. Chromatin localization of survinin in CD4+ T-cells of patients with rheumatoid arthritis. AB0016

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler