Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Under kongressen presenteras data om en ny jak-hämmare vid reumatoid artrit.

Under kongressen presenteras data om en ny jak-hämmare vid reumatoid artrit. Bild: Thinkstock

Jak-hämmare hett på årets Eular

Antikroppsbehandling av gikt och data om nya jak-hämmare är några höjdpunkter under årets Eular-kongress som startar i dag, onsdag.

Annons:
Jon Lampa är docent och överläkare i reumatologi vid Karolinska universitetssjukhuset.
Bild: Stefan Zimmerman

Mötet går av stapeln i Amsterdam och fler än 14 000 personer förväntas besöka kongressen.

– En av de stora snackisarna är jak-hämmarna. Många undrar hur de står sig jämfört med andra nyare behandlingar vid reumatoid artrit och psoriasisartrit, säger Jon Lampa som är docent och överläkare i reumatologi vid Karolinska universitetssjukhuset.  

Jak-hämmarna, som är i tablettform, blockerar ett protein som kallas januskinas. En överaktivering av jak-signalering tros ha betydelse vid bland annat reumatoid artrit. I Sverige har Xeljanz (tofacitinib) och Olumiant (baricitinib) registrerats.

– Det ska bli intressant att få veta mer om biverkningsprofilen med jak-hämmare. Än så länge har vi ingen stor klinisk erfarenhet av läkemedelsgruppen. En särskild studie jag ser fram emot belyser risken för maligniteter med jak-hämmare, säger Jon Lampa.

Kongressen bjuder på flera höjdpunkter. Bland andra kommer Josef Smolen och Gerd Burmester – två pionjärer inom området – att presentera fas 3-data om den nya jak-hämmaren upadacitinib vid reumatoid artrit. Den är hittills inte godkänd.

Ett annat område som står i fokus under mötet är gikt. Under plenarsessionen kommer resultat från en ny analys där patienter med ateroskleros och gikt behandlats med den monoklonala antikroppen Ilaris (kanakinumab).

Jon Lampa kommer själv att presentera resultat från en svensk studie om tidig reumatoid artrit och svår smärta. Fynden pekar mot att många inom patientgruppen har en svår smärtbild trots att deras inflammation effektivt kan dämpas med nuvarande läkemedel. 

– Sannolikt har dessa patienter utvecklat en sjukdom som påminner om fibromyalgi. Troligtvis behöver dessa personer en annan typ av behandling än dagens standardterapi, säger Jon Lampa.

Årets kongressdeltagare förväntas komma från fler än 130 länder. Förra året firade Eular 70 år.

Här kan du ta del av all bevakning från mötet.  

Kommentarer