
Laura Hartman Bild: Pax Engström Nyström

Laura Hartman Bild: Pax Engström Nyström
Föreslår mindre detaljstyrning och större tillit
Mindre detaljstyrning och administrativa krav och mer samråd med professionerna. Det är huvuddelar i Tillitsdelegationens huvudbetänkande som idag lämnades till regeringen.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Civilminister Ardalan Shekarabi tog i dag emot det över 1 000 sidor långa betänkandet med titeln Med tillit växer handlingsutrymmet – Tillitsbaserad styrning och ledning av välfärdssektorn. I betänkandet ingår också en forskningsantologi.
– Det här är en unik utredning genom den tyngd forskningen har haft, sa Louise Bringselius, docent och forskningsledare i delegationen, innan utredningen överlämnades, och citerade en internationell forskare för att beskriva hur ledning kan se ut i samhället idag: en styrning ”med fjärrkontroll”, med onödigt många mätningar och där konkurrens främjas i istället för att gynna samarbete.
I betänkandet föreslås bland annat att regeringen ska minska sina riktade statsbidrag. Huvudprincipen ska i stället vara generella statsbidrag, och regeringen bör ha en tillit till att kommuner och landsting har förmågan att besluta om var pengarna bäst behövs.
Tillitsdelegationen inrättades i juni 2016 med syfte att främja idé- och verksamhetsutveckling vad gäller styrning från nationell nivå till genomförande i kommuner och landsting. Den har letts av nationalekonomen Laura Hartman.
Styrningen av välfärdssektorn måste bli mer sammanhållen, framgår även i betänkandet. Verksamheter drabbas ofta av motstridiga styrsignaler från kommuner, landsting och stat, som leder till onödig administration. Ekonomistyrning, prestationsstyrning, kultur och ledarskap bör ske i samråd med professionerna, och dessutom utformas så att det inte medför mer detaljstyrning än nödvändigt, skriver delegationen.
Civilminister Ardalan Shekarabi sa att utredningen är en av de viktigaste under mandatperioden.
– Jag är så glad att det här arbetet i sig har varit en modell för hur samverkan mellan den offentliga sektorn och forskarvärlden kan se ut, sa han när han mottog huvudbetänkandet.
– Välfärdens proffs måste få vara proffs och då måste vi sätta stopp för övertron på New public management och i stället börja styra med tillit till personalen, kommenterade han sedan i ett pressmeddelande.
Delegationen ska nu fortsätta med uppdraget att göra styrningen vid statliga myndigheter mer tillitsbaserad. Slutrapporten ska överlämnas i oktober 2019.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.