Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Simon Hastegård/Bildbyrån

S lovar fler anställda på vårdcentralerna

Socialdemokraterna lovar längre öppettider på vårdcentralerna, mer personal och en digital satsning på vårdguiden 1177. Totalt är löftet värt 2,3 miljarder.

Annons:

Vallöftet som Socialdemokraterna presenterade på måndagen innebär att landstingen ska få dela på två miljarder kronor som ska användas till personalförstärkningar på vårdcentralerna och till jourcentraler och närakuter som ska vara öppna på kvällar och helger. Satsningen finansieras dels genom att den så kallade patientmiljarden görs om och förlängs, dels genom nya pengar. Pengarna ska också kunna användas till mobila vårdteam.
- Landstingen har kommit olika långt i omställningen. Därför vill vi inte säga exakt hur pengarna ska nyttjas, men de ska användas på de sätt som gör så god nytta som möjligt, säger socialminister Annika Strandhäll (S). 

Förslaget om förlängda öppettider i primärvården presenterades i utredaren Anna Nergårdhs delbetänkande ”Samordnad utveckling för god och nära vård” i början av juni. Där förs ett resonemang att primärvården ska vara tillgänglig under dygnets vakna timmar, i praktiken mellan klockan 07 och 22.

Partiet vill också lägga 300 miljoner kronor årligen på att utveckla vårdguiden 1177 genom ökad bemanning och satsning på teknik. De pengarna öronmärks inom ramen för professionsmiljarden från 2016. Sedan tidigare har socialdemokraterna lovat höja professionsmiljarden med 100 miljoner kronor per år för att utbilda fler specialistsjuksköterskor. 

Relaterat material
Varsågod, här är framtidens primärvård

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler