Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Staffan Claesson/Bildbyrån

Läkemedelsverket förstärks med styrelse

Regeringen vill ha en tydligare styrning av Läkemedelsverket, och tillsätter en styrelse. Socialminister Annika Strandhäll (S), motiverar beslutet med att myndigheten behöver förstärkas.

Annons:

Läkemedelsverkets nya styrelse

Nils Gunnar Billinger, f.d. generaldirektör, ordförande. 
Emma Spak, läkare och samordnare för nära vård, Sveriges Kommuner och Landsting
Björn Eriksson, förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus 
Karin Meyer, VD för Apotekarsocieteten
Per Johansson, myndighetschef för Revisorsinspektionen

Dessutom ingår myndighetens generaldirektör i styrelsen.

Beslutet fattades av regeringen under torsdagen. Nils Gunnar Billinger, tidigare generaldirektör för Post- och telestyrelsen och Luftfartsstyrelsen, blir ordförande.

– Läkemedelsverket är en viktig myndighet för den svenska hälso- och sjukvården. Nu tar vi ytterligare krafttag för att stärka myndigheten och ge en tydligare styrning framåt. Sveriges utveckling och hantering av läkemedel och ska ligga i framkant. Myndighetens uppdrag och betydelse växer, då är det rimligt att de i likhet med andra större myndigheter också har en styrelse, säger socialminister Annika Strandhäll i ett uttalande.

Bakgrunden till beslutet handlar enligt ett pressmeddelande från Apotekarsocieteten, vars vd Karin Meyer får en styrelseplats, om att verket anses behöva en styrelse med olika kompetenser.

”Andra faktorer som enligt uppgift vägts in är Läkemedelsverkets omfattande finansiella ansvar samt den kunskapsproducerande och affärsliknande verksamheten”, står det i pressmeddelandet.

Nuvarande generaldirektör Catarina Andersson Forsman behåller sitt uppdrag och kommer också att ingå i styrelsen och rapportera dit. Styrelsen tillträder den 1 juli.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler