Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Vid car T-cellsterapi förändras patientens egna immunceller för att angripa tumörcellerna.

Vid car T-cellsterapi förändras patientens egna immunceller för att angripa tumörcellerna. Bild: Thinkstock

Car T-celler får klartecken i Europa

En banbrytande behandling mot olika blodcancrar rekommenderas nu godkännande av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Det handlar om car T-celler, alltså patientspecifika celler som modifieras genetiskt för att bekämpa tumören.

Annons:

Beskedet gäller två olika produkter, Kymriah och Yescarta, som granskats inom EMA:s process för så kallade läkemedel för avancerad terapi. De är också de två första läkemedlen som godkänts via ett prioriterat förfarande som ska säkerställa snabb tillgång till behandlingar som kan fylla stora medicinska behov.

De nya läkemedlen kan dock ge svåra biverkningar, varför behandlingarna måste följas i särskilda register för att säkerställa långsiktig säkerhet, skriver EMA i ett pressmeddelande.

Kymriah från läkemedelsföretaget Novartis rekommenderas godkännande för barn och unga vuxna med B-cellsrelaterad akut lymfatisk leukemi där sjukdomen antingen är behandlingsrefraktär, går alltså inte att behandla med ytterligare läkemedel, eller har kommit tillbaka. Kymriah rekommenderas också godkännande hos vuxna patienter med diffust storcelligt B-cellslymfom, DLBCL, som redan fått minst två systembehandlingar tidigare.

Yescarta från Kite Pharma rekommenderas godkännande vid behandling av vuxna patienter som har återfall i eller behandlingsrefraktär DLBCL samt vid primärt mediastinalt B-cellslymfom efter minst två behandlingar.

För att läkemedlen ska kunna börja säljas måste rekommendationen klubbas igenom av EU-kommissionen.

Det återstår också att se vad kostnaden blir för behandlingarna och huruvida den svenska sjukvården kommer anses ha råd med dem.

Relaterat material
Car T-cellsterapi igång för unga
Nytt stöd för car T-celler vid svår leukemi

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler