Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Jobbet på kirurgiska akutvårdsavdelningen i Trollhättan överträffade förväntningarna för Lisa Johansson, sjuksköterska sedan ett och ett halvt år. Sedan Johan Ellegård blev chef där 2016 har det satsats på arbetsmiljön, och i år kan alla vårdplatser hållas öppna även på sommaren.

Jobbet på kirurgiska akutvårdsavdelningen i Trollhättan överträffade förväntningarna för Lisa Johansson, sjuksköterska sedan ett och ett halvt år. Sedan Johan Ellegård blev chef där 2016 har det satsats på arbetsmiljön, och i år kan alla vårdplatser hållas öppna även på sommaren. Bild: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Här får alla gå på sin önskesemester

För två år sedan flydde sjuk­sköterskor den kirurgiska akut­vårds­avdelningen i Trollhättan, med stängda vårdplatser som följd. I dag har samma avdelning fler sökande till arbetsplatsen än vad den kan ta emot.

Annons:

Bakom framgången står en ny avdelningschef som vänt utvecklingen utan att locka med vare sig högre löner eller arbetstidförkortning. I stället är det hög trivselfaktor som drar sjuksköterskor till avdelning 63, kirurgisk akutavdelning, på Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan.

– Vi har en fullt öppen avdelning i sommar och alla får ut den semester som de vill ha, säger avdelningschefen Johan Ellegård på Kava.

När han tillträdde som chef i april 2016 var läget annorlunda. Då hade avdelning 63 stora problem både med att rekrytera och att behålla sjuksköterskor. Total kris blev det när över hälften av sjuksköterskorna sade upp sig på ett halvår. Johan Ellegård vill inte spekulera i orsakerna till strömavhoppet, men säger att arbetsmiljön ”inte var jättebra”.

Det avskräckte honom dock inte ifrån att ta jobbet som avdelningschef.

“Det tog hårt när vi tvingades stänga vårdplatser”

- Johan Ellegård, avdelningschef

– Jag har varit på avdelningen sedan 2010 som sjuksköterska och sektionsledare och känner mycket för avdelningen. Det tog hårt när vi tvingades stänga vårdplatser. Men det var också det som gjorde att vi kunde lägga en ny grund och bygga upp det, säger Johan Ellegård.

Mycket energi har lagts på att förbättra arbetsmiljön och skapa saker som är utvecklande för individen, till exempel kompetensutveckling. Tillsammans med Högskolan Väst i Trollhättan har Johan Ellegård bland annat varit med och initierat en uppdragsutbildning i kirurgi.

– Den får man gå på arbetstid med lön. Vi uppmuntrar också dem som vill läsa specialistutbildning i kirurgi, där har vi en som har gått i ett år nu och en till som börjar till hösten.

Som ett resultat är bemanningen full i dag och alla vårdplatser öppna sedan ett år tillbaka. Det betyder att Johan Ellegård basar över cirka 60 sjuksköterskor och undersköterskor. En av dem är Lisa Johansson som kom till avdelningen som nyexaminerad sjuksköterska för cirka ett och ett halvt år sedan. Hon skriver under på att stämningen är bra. Jobbet är till och med bättre än vad hon trodde att det skulle vara när hon pluggade till sjuksköterska.

– Jag förväntade mig att det skulle vara värre. Man hör och läser så mycket negativt, men här arbetar vi mycket gemensamt och det går alltid att fråga varandra om vi undrar över någonting. Det är jättekul, säger Lisa Johansson.

Chefen är mån om att föregå med gott exempel. Mjuka värden, som bra stämning och att alla ska trivas, ligger honom varmt om hjärtat.

– Jag arbetar mycket med att vara synlig och har aldrig dörren stängd. Ingen fråga är för dum för att ställa. Mitt jobb är inte viktigt i jämförelse med det som medarbetarna gör i patientarbetet. Då får mitt jobb stå tillbaka om de behöver stöd, säger Johan Ellegård.

Är det framgångsreceptet?

– Jag tror att det handlar mycket om att få med sig medarbetargruppen. Vi har skapat ett teamarbete som alla är stolta över och där alla är lika viktiga för att vården ska fungera.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler