Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Psykiater skrev ut stora mängder narkotika

Ivo har anmält en rättspsykiater sedan han skrivit ut stora mängder narkotiska preparat på lösa grunder. Bland hans patienter finns tungt kriminella.

Annons:

Psykiatern utreds nu av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, skriver Aftonbladet.

– Det är försvarligt att skriva ut sådana här höga doser till just den här unika gruppen jag har, säger han till tidningen.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, anser att psykiatern är "uppenbart olämplig" att utöva läkaryrket och listar i sin anmälan upp en rad fall där han ska ha agerat regelvidrigt.

I ett av dem ska han ha skrivit ut "enorma mängder" centralstimulerande narkotiska läkemedel till en patient som sedan fick vårdas på psykiatrisk klinik. I ett annat fall fick en ung kriminell man stora doser centralstimulerande medel utskrivna utan att det i journalen framgår varför eller om patienten genomgått någon undersökning. I ett tredje fall har en patient fått recept 30 gånger, trots att de bara setts vid fyra tillfällen.

För Aftonbladet uppger psykiatern att hans patienter är "extremt svåra" och om de inte får legala preparat utskrivna tar de illegala i stället.

– Det är bättre att jag försörjer dem med tillräckligt höga doser legalt och håller i dem, säger han till tidningen.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler