Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Iréne Svenonius frågas ut på en rad scener under veckan. Nya Karolinska Solna är oftast ämnet.

Iréne Svenonius frågas ut på en rad scener under veckan. Nya Karolinska Solna är oftast ämnet. Bild: Linda Berglund

Iréne Svenonius är i fokus i Almedalen

Skandalrubriker och NKS. När Iréne Svenonius (M) frågas ut på olika scener är det i första hand som finanslandstingsråd i Stockholm.

Annons:
Det regnar, men en snabb bild hinns med.

– Jag kan bli lite ledsen över att det bara är fokus på själva bygget, säger hon till Dagens Medicin efter ännu en utfrågning i Almedalen.

Det är valår och vård är en av väljarna viktigaste frågor. Regnet smattrar när Stockholms finanslandstingsråd frågas ut i Svenska Dagbladets tält. Rubriken handlar om skillnaderna mellan Socialdemokraternas och Moderaternas politik, efter Nya Karolinska.

Nej, OPS-lösningen är inget hon förespråkar och ja, projektet är noga granskat. Temat är det samma oavsett utfrågare. Några timmar tidigare har hon svarat på liknande frågor hos Dagens Samhälle. Där får hon också frågan om skandalrubriker inte kan vara positivt för intresset för landstingsvalet.

­– Jag tror ju inte att skriverier skapar engagemang för valet. Det engagemanget finns i stället i vårdköerna och varje vårdkö ska bort.

Dagens Samhälle frågar om hon vill bli minister i en alliansregering.

Hon sitter också i Moderaternas partiledning och har pekats ut som tänkbar minister. Men det vill hon inte bli, hon har för mycket kvar att göra i Stockholm, säger hon.

Vården är väldigt stor i Almedalen i år, konstaterar hon efteråt.

När du är ute i landet, hur mycket frågor får du om NKS?

– Mindre än man kan tro faktiskt. Människor har noterat att det har skrivits, men inte mer än så.

I SvD:s tält undrar utfrågaren om hur hon som partiföreträdare ser på det kommande valet och hur splittrad Alliansen egentligen är.

– Alliansen är det som är M:s alternativ. Man kan ju ha olika uppfattningar inom en familj runt köksbordet och det kan stanna där kan jag tycka.

På mer pragmatiska plan blir det samarbete över både beslutsnivåer och blockgränser. En fotograf vill ta en bild i regnet och då kommer borgarrådet i Stockholms stadshus Jan Valeskog (S) till undsättning, med ett paraply. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler