Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Liselott Eriksson, Blodcancerförbundet, Anders Henriksson (S), Inger Ros, Hjärt Lung, Heidi Stensmyren, Läkarförbundet, Acko Ankarberg Johansson (KD), Camilla Waltersson Grönvall (M), Jonas Andersson (L)  och Kajsa Westling, Vårdanalys, var alla överens om att patientlagen inte har givit patienterna makten över sin vård i den utsträckning som tänkt.

Liselott Eriksson, Blodcancerförbundet, Anders Henriksson (S), Inger Ros, Hjärt Lung, Heidi Stensmyren, Läkarförbundet, Acko Ankarberg Johansson (KD), Camilla Waltersson Grönvall (M), Jonas Andersson (L) och Kajsa Westling, Vårdanalys, var alla överens om att patientlagen inte har givit patienterna makten över sin vård i den utsträckning som tänkt. Bild: Linda Berglund

”Det är inte nya lagar som behövs”

Inger Ros, ordförande för Hjärt Lung, vill hellre prata tillit än makt när det handlar om patientinflytande. Och den patientlag som redan finns måste användas.

Annons:

Patienterna har flyttat fram positionerna, vilket märktes på Dagens Medicins maktlista i år. De har egentligen en lag att använda sig av när det gäller makt över sin vård.

I teorin alltså.

Vid seminariet i Almedalen om jakten på den förvunna patientmakten konstaterade samtliga i panelen att lagen inte fungerar som tänkt. Hur det ska lösas fanns det flera svar på.

Flera av politikerna i panelen förordade en rättighetslagstiftning, men det tycker inte Inger Ros.

– Det är lätt att ropa på nya lagar, men jag tror att det handlar om att den inte implementerades på rätt sätt. Jag gillar inte ordet makt, jag vill prata om tillit i stället.

Liselott Eriksson, ordförande för Blodcancerförbundet, ville heller inte vänta på ny lagstiftning.

– I Sverige är vi världsbäst på att när något inte fungerar, då tillsätter vi en ny utredning i stället för att börja jobba. sätt igång, vi patienter finns här och nu, sade hon.

Relaterat material
Nya kliver fram när politikerna sitter löst

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler