Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Intresset att etablera sig i Sörmland svalnar hos nätaktörer

Sedan SKL kom ut med en rekommendation om en patientavgift för digital vård på minst 100 kronor, har intresset att etablera sig i det avgiftsfria Landstinget Sörmland minskat hos digitala vårdaktörer. 

Annons:
Mats Henningsson
Bild: Privat

Rekommendationen från Sveriges Kommuner och Landsting har sitt ursprung i att Vingåker Vårdcentral, som ägs av den digitala läkartjänsten Doktor.se, kunnat erbjuda sina patienter avgiftsfri vård. Detta samtidigt som patientens hemlandsting fått betala notan.

När Sörmlands landstingsfullmäktige tillträdde innan sommaren röstade också majoriteten för att delvis rätta sig efter SKL:s rekommendation, som ska garantera konkurrensneutralitet. Men den fria digitala patientavgiften ska fortsatt gälla för listade personer, säger förslaget.

Den politiska hållpunkten verkar ändå ha avskräckt digitala vårdaktörer, trots att personer som inte bor i Sörmland kan lista sig inom landstinget.

– Det är flera aktörer som har olika digitala lösningar som har sökt tillstånd för att etablera sig här men det har inte skett, och det har väl att göra med SKL:s beslut, säger Mats Henningsson, samordnare i Landstinget Sörmland.

Beslutet om att följa SKL:s rekommendationer i Landstinget Sörmland har bordlagts sedan M, SD och det regionala partiet Vård för pengarna begärt återremiss. Beslut väntas tas efter sommaren.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler