
Bild: Thinkstock

Bild: Thinkstock
Norge: Sex timmars arbetsdag föreslås i vården
Norska Arbeiderpartiet vill införa sex timmars arbetsdag med full lön i vissa sektorer och yrken.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

I oktober presenterar partiets arbetsmarknadsgrupp sin rekommendation ny sysselsättningspolitik. Arbeiderpartiets landsmöte 2019 kommer därefter att formellt ta ställning till förslaget.
– Vi vill få en bedömning av olika förslag som kan ge mer hälsofrämjande arbetstider och få in fler i arbetslivet, och sextimmarsdagen är ett sådant förslag, säger gruppens ordförande Arild Grande.
Grande säger att det inte är aktuellt med sextimmarsdag som nationell standard, men att den kan vara lämplig i vissa branscher.
– I dag arbetar många med hög belastning och låg bemanning, särskilt i vissa kvinnodominerade yrken som vård och omsorg. En del har en alltför tung arbetsbörda och vi behöver göra mer för att få hälsosammare arbetstider i Norge, säger han.
Han säger att flera försök med sex timmars arbetsdag har gjorts med goda resultat både vad gäller ökad produktivitet och minskad sjukfrånvaro.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.