Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Kontinuitet i vården räddar liv

Att gå till en och samma läkare är förenat med en lägre dödlighet hos patienter, enligt en ny studie från University of Exeter i England.

Annons:

Studier har sedan tidigare kommit till slutsatsen att avsaknad av kontinuitet i vården har flera negativa effekter. Nu kommer också den första systematiska översiktsstudien som visar att lägre kontinuitet är kopplat till en större risk för patienter att dö.

I 18 av de 22 observationsstudierna uppvisades sambandet. Studierna är inhämtade från nio länder och avser både allmänläkare och specialistläkare.

Marina Tuutma
Bild: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Marina Tuutma, ordförande för Distriktsläkarföreningen, är inte förvånad över sambandet.

– Patienter är inte lika villiga att ta upp problem med en helt främmande läkare. Men med en läkare som patienten kontinuerligt går till så hinner man bygga upp en relation, och det ger dessutom förutsättningar för läkaren att kunna arbeta personcentrerat.

Kontinuitet i vården är en prioriterad fråga hos Distriktsläkarföreningen, och Marina Tuutma tycker att utvecklingen går åt fel håll.

– Det SKL och politikerna gjort de senaste åren är att bara fokusera på tillgängligheten och då blir det oftast lösningar som drop in-mottagningar. Då kommer vi ifrån kontinuiteten.

Studien är publicerad i British Medical Journal, BMJ.

Läs mer i abstract:

Denis J Pereira Gray med flera. Continuity of care with doctors – a matter of life and death? A systematic review of continuity of care and mortality. BMJ Open, publicerad den 28 juni 2018. DOI: 10.1136/bmjopen-2017-021161

 

Relaterat material
Låg läkarkontinuitet gav dubbelt så många akutbesök

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler