Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Camilla Svensk

KI utreder ledande forskare

Efter anmälningar om misstänkt oredlighet i forskning mot en högt uppsatt forskare på Karolinska institutet, KI, startar nu lärosätet en utredning mot personen.

Annons:

Bakom anmälningarna står den förre KI-professorn Johan Thyberg som hänvisar till sajten Pubpeer där flera anonyma personer redovisar misstänkta bildmanipulationer i flera arbeten som forskaren varit huvudförfattare till.

Mikael Odenberg, ordförande i KI:s styrelse, bekräftar i ett mejl som Dagens Medicin tagit del av att lärosätet satt i gång en utredning. KI undersöker nu om ett annat lärosäte kan sköta den vidare handläggningen för att säkerställa opartiskheten då den anmälda forskaren också har en ledande befattning på KI. Avsikten är att få ett yttrande från expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden.

Forskaren har varit verksam på Karolinska institutet en längre tid. Forskaren skriver i ett mejl till Dagens Medicin:

”Min kommentar är att misstankar förstås ska utredas. I avvaktan på en sådan [utredning] går vi förstås själva igenom processerna som har lett fram till den version som föreligger i respektive tidskrift.”

Relaterat material

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är för tillfället avstängd