Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Falu Lasarett

Falu Lasarett Bild: Marie Eriksson, Landstinget Dalarna

Stor platsbrist i Dalarna

Sjuksköterskebrist gör att 43 procent av vårdplatserna på kirurgen i Landstinget Dalarna är stängda.

Annons:
Kristina Jennische.
Bild: Kristina Jennische

– Konsekvenserna för patienterna blir att det bara är de som är akut sjuka eller de som har cancersjukdomar som får sina operationer. Patienter med godartade tillstånd, som kan innebära jättemycket lidande och påverkan på livskvaliteten blir tyvärr väntande i långa köer, säger Kristina Jennische, kirurg och ledamot i Dalarnas läkarförening, till SVT Nyheter Dalarna.

Platsbristen är den värsta på flera år. På kirurgsidan är 108 av 250 vårdplatser stängda. I hela Landstinget Dalarna ska det egentligen finnas totalt 744 vårdplatser även om landstinget, enligt SVT, inte kunnat uppfylla den ambition på hela året. Nu är det bara 503 vårdplatser öppna.

Orsaken till vårdplatsbristen är sjuksköterskebrist.

Enligt landstingsrådet Gunnar Barke (S) har verksamheten fungerat bra även om det några dagar beskrivs som ”väldigt jobbigt”. För SVT berättar han också att landstingsdirektören träffar sjukhusledningarna varje dag.

Relaterat material
Sjuksköterskebrist kostar läkare jobbet

Kommentarer