Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock, Andrey Popov

Uppsala når inte mål om hyrpersonal

Sveriges landsting ska vara oberoende av hyrpersonal efter nyår, men i Region Uppsala går utvecklingen åt fel håll och nu skjuts målsättningen på framtiden. 

Annons:
Börje Wennberg, regionstyrelsens ordförande i Uppsala.
Bild: Magnus Laupa

Målsättningen som Sveriges landsting och regioner jobbar mot innebär att hyrpersonal inte ska vara en del av den ordinarie verksamheten efter årsskiftet. Med med ett halvår kvar tills målet ska vara uppnått senarelägger Region Uppsala målsättningen till 2021.

– Vi skulle kunna sätta tvärstopp och säga att vi inte hyr in någonting. Men det skulle gå ut över sjuka och behövande. Det priset är vi inte beredda att betala, säger Börje Wennberg (S), regionstyrelsens ordförande, till SVT Nyheter Uppsala.

Regionen står för den största kostnadsökningen av alla landsting vad gäller hyrpersonal, visar ny statistik från första kvartalet i fjol till första kvartalet i år. Utvecklingen ska vändas genom att informera läkare och sjuksköterskor om fördelarna med att jobba inom regionen, i förhållande till hyrbolagen.

– När det gäller till exempel trygghet och pension har man väsentligt bättre villkor hos oss, säger Börje Wennberg till SVT Nyheter Uppsala.

Relaterat material
Hyrkostnaden stiger men målet om oberoende ligger fast
Fler landsting minskar sitt hyrberoende

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler