Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Partiledaren Annie Lööf (C) vill att vården ska flytta närmare flyttar unga människor med psykisk ohälsa.

Partiledaren Annie Lööf (C) vill att vården ska flytta närmare flyttar unga människor med psykisk ohälsa. Bild: Hamid Ershad Sarabi

C vill bygga ut mobila ungdomsmottagningar

Centern vill satsa 50 miljoner kronor på att utveckla mobila ungdomsmottagningar för psykisk ohälsa.

Annons:

Inspirationen till förslaget kommer ifrån Region Skåne som sedan 2014 haft en mobil ungdomsmottagning. Det är en lastbil bemannad med till exempel barnmorskor och kuratorer som åker runt på orter som saknar underlag för en fast mottagning.

 Vi ser att andelen unga med psykisk ohälsa har fördubblats sedan mitten av 1980-talet. Det är en alarmerande utveckling, där vi också ser att psykisk ohälsa kryper allt längre ned i åldrarna, säger partiledaren Annie Lööf.

Kostnaden för den mobila ungdomsmottagningen i Region Skåne är fem miljoner kronor per år, så 50 miljoner kronor skulle bidra till att starta liknande projekt i andra regioner, enligt Centerpartiet.

Det blir upp till varje landsting och region att själv välja vilken form av mobil lösning man vill ha. Det kan till exempel handla om bussar liknande Blodbussen, men det kan också handla om så kallade pop up-lokaler eller att personal besöker grund- och gymnasieskolor via elevhälsan.

Relaterat material
”Nytänkande krävs för att möta den ökande psykiska ohälsan”
De har vänt  psykiatrin in och ut

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler