
Maria Zetterlund Gustafsson och Jill Taube, läkare och initiativtagare till facebook-gruppen Vem tar hand om doktorn, firar ettårskalas utanför NKS.

Maria Zetterlund Gustafsson och Jill Taube, läkare och initiativtagare till facebook-gruppen Vem tar hand om doktorn, firar ettårskalas utanför NKS.
Populär facebookgrupp samlar tusentals läkare
På ett år har den slutna facebookgruppen ”Vem tar hand om doktorn” vuxit från 2 till 5 200 medlemmar.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

När allmänläkaren Maria Zetterlund Gustafsson och psykiatrikern Jill Taube startade gruppen var det för att läkare skulle få hjälp att ta hand om sig själva.
Båda två är intresserade av goda levnadsvanor. De ville tillföra något friskt till sina kolleger i tider av utbrändhet, dålig arbetsmiljö och hög arbetsbelastning.
Bara några veckor efter start hade 400 läkare anslutit till gruppen.
– Om man lär doktorer att ta hand om sig själva och leva hållbart så kommer de att tala om levnadsvanor med sina patienter också, det är en win-winsituation, säger Maria Zetterlund Gustafsson.
Tidigt i våras arrangerade Maria Zetterlund Gustafsson och Jill Taube också en tränings- och återhämtningsresa utomlands för medlemmarna i gruppen. Där erbjöds bland annat föreläsningar, workshops, kollegiala samtal och fysisk aktivitet.
Samtalen i facebookgruppen handlar inte bara om hur man tar hand om sig själv fysiskt och mentalt, enligt Maria Zetterlund Gustafsson.
– Vi stöttar varandra på många sätt. Vi frågar till exempel hur andra gör i frågor som rör arbetsmiljö, arbetssätt och bemanning, det är högt i tak och en stöttande ton. Nyligen hade vi till exempel en lång diskussion om hur jourtjänst påverkar hälsan för seniora läkare.
På grund av sekretessen diskuteras inte enskilda patientärenden och nya inlägg kräver godkännande av administratörerna innan de läggs ut.
Eftersom mycket fokus i gruppen ligger på arbetsmiljöfrågor, har Maria Zetterlund Gustafsson och Jill Taube bett om ett möte med Läkarförbundet. Det kommer att ske i september.
– Vi har ju ingen politisk agenda och konkurrerar inte på något sätt med Läkarförbundet men skulle gärna vilja ha någon form av samarbete.
I dag har facebookgruppen firat ettårsdag med tårtkalas utanför entrén på Nya Karolinska.
– Det kom fram läkare som kanske inte är så aktiva i gruppen men som sa att de tycker att den fyller en så viktig funktion, det är roligt att höra, säger Maria Zetterlund Gustafsson.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.