Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Pressbild

Ivo avslutar tillsyn av akuten i Helsingborg

Sjukhuset måste fortsätta arbeta aktivt med ledning och styrning. Utvecklingen kan följas upp i en ny tillsyn, meddelar Ivo.

Annons:

För ett knappt år sedan hotades Region Skåne med miljonvite på grund av den bristande patientsäkerheten på akutmottagningen i Helsingborg, som Dagens Medicin skrev om då. Då hade problemen redan lett till dödsfall och allvarliga vårdskador. Ivo konstaterade då att vårdgivaren inte hade gjort vad som krävts för att komma tillrätta med problemen. Lasarettet har länge haft problem med brist på öppna vårdplatser, vilket lett till överbeläggningar och långa väntetider på akutmottagningen.

I våras bedömde inspektionsmyndigheten att sjukhuset hade lyckats vidta åtgärder för att förhindra de mest allvarliga patientsäkerhetsriskerna och drog tillbaka vitesföreläggandet. Enligt handlingar som Dagens Medicin fått ut låg medelvistelsetiden för patienter på akutmottagningen under våren på mellan knappt 13 och 22 timmar, mätt per vecka under perioden januari till och med april. (Tiden räknad från ankomstregistrering till utskrivning till avdelning.) 

Enligt sjukhuset har åtgärder för att hantera de riskområden som identifierats för patienterna som tvingas vänta på akutmottagningen – läkemedelshantering, medicinskt ansvar och omvårdnad och övervakning – implementerats och fungerar.

Nu avslutar Ivo alltså ärendet, men skriver i sitt beslut att utvecklingen kan komma att följas upp i en annan tillsyn.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler