Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Karl-Henrik Grinnemo och hans dåvarande tre kolleger fick i dag ta emot priset Årets visselblåsare för att sina insatser i Macchiarinihärvan.

Karl-Henrik Grinnemo och hans dåvarande tre kolleger fick i dag ta emot priset Årets visselblåsare för att sina insatser i Macchiarinihärvan. Bild: Privat

De fyra visselblåsarna prisade för insats

Yrkesföreningen Sjukhusläkarnas pris ”Årets visslare” gick i år – inte helt oväntat – till de fyra visselblåsande läkarna som larmade om Macchiariniskandalen.

Annons:

De fyra läkarna är Karl-Henrik Grinnemo, Matthias Corbascio, Oscar Simonson och Thomas Fux.

Priset delades ut under kongressen ”Framtidens Specialistläkare” i Malmö i dag, den 5 september.

– ”Årets Visslare” har visat oerhört stort mod och riskerat sina karriärer, men de har även visat att det krävs större förändringar än att byta ut enskilda individer och skapa nya interna regelverk. Det behövs ett helt nytt system för att utreda forskningsfusk med utomstående opartisk granskning och stärkt skydd för visslare. Maktstrukturer slår hårt och länge mot starka personer som tar reda på fakta och säger ifrån, säger Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna, i ett pressmeddelande från föreningen.

De fyra läkarna prisades redan 2016 av antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals svenska gren, för sin insats.  

Priset ”Årets visslare” har delats ut av Sjukhusläkarna sedan 2008.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler