
Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (L) och Lina Nordquist, regionråd och riksdagskandidat (L). Bild: Per Johansson, Ola Hedin

Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (L) och Lina Nordquist, regionråd och riksdagskandidat (L). Bild: Per Johansson, Ola Hedin
”Skapa europeiska specialistcentra för sällsynta sjukdomar”
Inrätta specialistcentra i Europa för sällsynta sjukdomar och ovanliga, avancerade behandlingar, föreslår två politiker från Liberalerna.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Redan i dag kan sjuka människor enklare än förr söka vård utomlands om de har förtroende för vården i ett annat EU-land, eller om de blir sjuka på en utlandsresa. Vi vill dock utveckla EU-samarbetet vad gäller hälsa och sjukvård. För sina vardagliga sjukdomar behöver många i Sverige få närmare vård än i dag, men det finns tillfällen då det istället är avgörande att få den bästa vården. För människor med sällsynta sjukdomar kan EU göra stor skillnad: i ett litet land som Sverige är människor med vissa sällsynta sjukdomar helt enkelt så ensamma med sin sjukdom att ingen läkare någonsin kommer att kunna samla på sig den erfarenhet som hela Europa kan ge.
“För människor med sällsynta sjukdomar kan EU göra stor skillnad”
Avancerade ovanliga behandlingar kräver erfarenhet och vana som ingen expert kan få genom ett fåtal patienter per år. Därför vill vi inrätta europeiska specialistcentra för sällsynta sjukdomar och ovanliga, avancerade behandlingar. Det kommer att göra stor skillnad för sjuka människor i skriande behov av god sjukvård.
En annan viktig strid vi behöver ta tillsammans är den mot motståndskraftiga, antibiotikaresistenta bakterier. Enligt en brittisk statlig offentlig utredning kan resistenta bakterier år 2050 vara världens vanligaste dödsorsak, motsvarande sammanlagda dödsfall i cancer, kolera, diabetes, mässling, stelkramp, diarréer och trafikolyckor.
Det behövs ett gränsöverskridande europeiskt samarbete mot resistensen. Vi vill stifta gemensamma europeiska regler för antibiotikautsläpp inom djurhållning och läkemedelsförskrivning. Det behövs även skärpta miljökrav för import av antibiotika in i EU, för att motverka tillverkning med massiva utsläpp i andra länder i världen. Vi vill värna och stärka EU-projekt för nya antibiotika och forskning om effekterna av resistensen på människor och ekosystem.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.