Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Sjukvårdspartiet i Norrbotten startades bland annat för att stoppa att Sunderby sjukhus skulle ersätta sjukhuset i Boden.

Sjukvårdspartiet i Norrbotten startades bland annat för att stoppa att Sunderby sjukhus skulle ersätta sjukhuset i Boden. Bild: Anders Alm

Framgång för Sjukvårdspartiet i Norrbotten

UPPDATERAD Socialdemokraterna backar kraftigt och Sjukvårdspartiet i Norrbotten gör ett succéval. Nu blir maktskiftet ett faktum.

Annons:
Kenneth Backgård, partiledare för Sjukvårdspartiet

Sjukvårdspartiet blir största parti i rödgröna Region Norrbotten med 34,9 procent. Partiledaren Kenneth Backgård följde under valnatten rösträkningen med spänning på Sjukvårdspartiets valvaka i Boden, staden där partiet bildades 1994. 

– Det känns bra om resultaten står sig, sa han försiktigt tidigt under natten innan han vågade utropa någon seger.

På måndagen är resultatet bekräftat och han har haft möte med sina samarbetspartner.

– Det känns alldeles utmärkt. Jag har suttit ner med Centern och Moderaterna och diskuterat och vi tycks komma överens om de stora penseldragen.

Maktskiftet efter 84 av år S-styre sker inte förrän vid årsskiftet men redan i oktober-november ska en strategisk plan och en finansplan läggas fram.

– Men först gäller det att lugna all personal, alla är spända på vad som ska hända nu.

Socialdemokraterna backar med drygt 7 procentenheter och Miljöpartiet och Liberalerna åker ur regionfullmäktige enligt de preliminära resultaten. Kristdemokraterna klarar inte heller spärren. Sjukvårdspartiet med 27 mandat får egen majoritet med M och C.

–  Vi satsar på en decentraliserad hälso- och sjukvård med bättre tillgänglighet. Vi tror också att man ska satsa på förbättringar för sin egen personal istället för att som i år, hyra in personal för 300 miljoner kronor, säger Kenneth Backgård.

Han är psykologen från sjukhuset i Boden som var med och bildade Sjukvårdspartiet 1994, för att rädda kvar det lokala sjukhuset och stoppa bygget av länssjukhuset Sunderby mellan Luleå och Boden. Det misslyckades. Nu är målet att skapa en decentraliserad organisation i Region Norrbotten och att omfördela medel så att mer går till sjukvården.

Kommentarer