Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Emil Langvad/Bildbyrån

Miljöpartiet på väg ut ur flera regioner

Miljöpartiet gör ett uselt val på regionnivå. De ser ut att förlora alla sina mandat i flera regioner och landsting.

Annons:

Alla distrikt är fortfarande inte färdigräknade på måndagsmorgonen, men trenden är tydlig. Miljöpartiet ser just nu ut att förlora sina mandat i åtta av 19 region- och landstingsfullmäktige, däribland Kalmar, Värmland och Norrbotten och gör därmed ett katastrofalt val på många håll.

­ – Oj. Var det åtta sa du, är den spontana reaktionen från Anders Åkesson, sjukvårdspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Han säger att MP försökt fungera som brobyggare även i många av de regioner där de inte suttit med i styret.

Att ni förlorar så mycket inflytande, vad betyder det för sjukvårdspolitiken?

– Att det som vi varit mycket tydliga med, att fokusera på primärvården, det arbetet kommer att gå långsammare. Jag är också rädd för att frågan om psykisk ohälsa inte kommer att få den tyngd den behöver. Det här innebär också att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer att bli mer polariserat. 

Regioner och landsting där Miljöpartiet tidigt på morgonen ser ut att åka ur är: Blekinge, Dalarna, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Sörmland, Västernorrland och Västmanland. Men siffrorna är inte färdigräknade och läget kan förändras.

Relaterat material
MP rödgrönt sänke i Kronoberg
Alliansen kan få egen majoritet i Halland

Kommentarer