Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Sjukhus: Skärp bakgrundskontroller av läkare

Den läkare som åtalas för mängder av sexbrott mot barn anställdes på rekommendationer, enligt vd:n på en av de vårdinrättningar där han var verksam. Bättre bakgrundskontroller krävs, anser sjukhuset.

Annons:

”Det var i slutet av den sju veckor långa anställningen som vi fick indicier på omotiverade helkroppsliga undersökningar av barn. Vi insåg då att allt inte stod rätt till”, skriver Claude Kollin, vd och chefsläkare på barnsjukhuset Martina i Stockholm, som polisanmälde mannen.

”Läkaren kom till oss på rekommendationer. Före läkaren korttidsanställdes hos oss gjordes sedvanliga bakgrundskontroller och referenstagning där inget misstänkt framkom”, fortsätter Kollin i ett pressmeddelande. Han påpekar också att läkarundersökningar på sjukhuset alltid ska ske med annan vuxens närvaro.

Kollin anser att ”såväl myndigheter som vi vårdgivare bättre måste samarbeta och skärpa rutiner kring fördjupade bakgrundskontroller. Gemensamt måste vi minimera risken att olämpliga personer kommer i närheten av barn, oavsett om det handlar om fysiska möten eller digitalt”.

Relaterat material
Åtal: Läkare fick föräldrar att filma barnens underliv

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är för tillfället avstängd