Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Karolinska universitetssjukhuset

Ivo klandrar Karolinska för dödsfall i cancerkö

Ivo klandrar Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge för den långa kötiden som ledde till att en cancerdrabbad man senare avled.

Annons:

Dagens Nyheter har skrivit om fallet flera gånger. Mannen remitterades från Norrtälje sjukhus till Karolinska universitetssjukhuset. Det fanns en höggradig misstanke för cancer i bukspottkörteln. Den 1 augusti 2017 fick han besked om att han hade cancer, och att den skulle opereras så fort som möjligt.  

Men operationen planerades först till den 18 september. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, konstaterar i sitt utslag över det klagomål som lämnats in av familjen att "den vård och behandling patienten fick på Karolinska universitetssjukhuset inte varit adekvat då väntetiden från höggradig misstanke om cancer till planerad operation var för lång".

Vid tiden för operation hade mannen flyttats till Danderyds sjukhus och hans allmäntillstånd ansågs vara för svagt för att klara av ingreppet. Han avsade sig all behandling och avled knappt tre veckor senare, rapporterar Dagens Nyheter.

Relaterat material
Karolinskas missade operationer utreds som brott

Kommentarer