Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Peter Gøtzsche uppges förlora även sin tjänst som chef för Nordiska Cochrane-centret.

Peter Gøtzsche uppges förlora även sin tjänst som chef för Nordiska Cochrane-centret. Bild: Kari Kohvakka

Gøtzsche slutgiltigt utesluten ur Cochrane

UPPDATERAD. Peter Gøtzsche har nu inte bara slutgiltigt förlorat sitt medlemskap i det internationella Cochrane-samarbetet – han påstås också vara tvingad att sluta som chef för Nordic Cochrane Center.

Annons:

Detta uppgav styrelsen för det internationella Cochrane-samarbetet i ett uttalande på organisationens hemsida i tisdags efter ett slutgiltigt beslut i styrelsen i måndags.

Men huruvida Cochranes internationella styrelse kan avsätta Peter Gøtzsche även som chef för det nordiska Cochrane-centret råder dock delade meningar.

Dagens Medicin har tidigare berättat om några av turerna kring den stridbara professorn Peter Gøtzsche. Det slutgiltiga beslutet om uteslutning kommer efter att Peter Gøtzsche redan för tre veckor sedan röstades ut ur styrelsen för det internationella Cochrane-samarbetet. Då var styrelsen oenig och fyra andra medlemmar hoppade av i protest. Beslutet i måndags uppges vara enhälligt, något Peter Gøtzsche ifrågasätter.

Peter Gøtzsche och det nordiska Cochrane har sedan länge haft en annan uppfattning i olika vetenskapliga frågor jämfört med forskarkolleger i det internationella nätverket. Senast har det handlat om biverkningar av hpv-vaccin, tidigare bland annat om mammografi, psykiatri och läkemedelsindustrins trovärdighet.

Styrelsen motiverade måndagens beslut i skarpa ordalag. Peter Gøtzsches konsekvent olämpliga beteende sedan många år har splittrat samarbetet och varit skadligt för organisationens medlemmar och rykte, skriver styrelsen bland annat.

Peter Gøtzsche hävdade redan efter det första beslutet om uteslutning ur styrelsen för internationella Cochrane, att han ändå kommer att fortsätta som chef för det nordiska Cochrane-centret vid Rigshospitalet i Köpenhamn, eftersom centret finansieras av danska staten.

Hur styrelsen för det internationella samarbetet har mandat att avsätta Gøtzsche som chef, klargörs inte i styrelsens uttalande. Nordiska Cochrane-centrets hemsida har dock publicerat uttalandet utan vidare kommentarer.

I ett inlägg på engelska på sin hemsida Deadlymedicines.dk (scrolla nedåt till 26/9) står Peter Gøtzsche fast vid uppfattningen att internationella Cochrane-styrelsen inte har någon möjlighet att avsätta honom från hans chefsposition. Han kommer att gå till jobbet som vanligt.

I inlägget bemöter han också på punkt efter punkt, styrelsens uttalande efter uteslutningen. Han tillbakavisar att han skulle ha uppfört sig illa eller ha skadat Cochrane. I stället säger han sig ha gjort motsatsen.

”Jag har bidragit till en robust debatt om viktiga vetenskapliga frågor vilket har tjänat till att stärka Cochrane’s rykte”, skriver han bland annat.

Vad Rigshospitalet kommer att göra var oklart under torsdagen.

Rigshospitalet inväntar att Cochrane tar formell kontakt och kommer därefter att diskutera med Hälso- och äldreministeriet om den eventuellt vidare processen, säger vicedirektör Per Jørgensen vid sjukhuset till danska Dagens Medicin.  

Hälso- och äldreministeriet har nu meddelat att de vänt sig till internationella Cochrane för en redogörelse av konsekvenserna av styrelsens beslut, rapporterar danska Dagens Medicin på fredagen. Ministeriet hänvisar då också till det initativ som redan tagits till en oberoende utvärdering av Nordic Cochrane Center och de statliga anslagen, något Dagens Medicin berättat om

Relaterat material

Kommentarer