Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Klart med grönblått styre i Västra Götaland

Det blir ett fortsatt grönblått styre i Västra Götalandsregionen. Men det blir i minoritet.

Annons:
Ulrika Frick.
Bild: Carolina Bruseman

De fyra allianspartierna (L, KD, M och C) vill fortsätta styra regionen tillsammans med Miljöpartiet. Det meddelade de vid lunchtid på tisdagen. Men det blir ett minoritetsstyre, konstellationen får 68 av de 149 mandaten i fullmäktige.

Nybildade Demokraterna red på framgångsvågen från kommunalvalet i Göteborg och fick fem mandat. Men någon samverkan med dem, eller med Sverigedemokraterna som har 20 mandat är inte aktuellt, säger Ulrika Frick från Miljöpartiet.

– Nej. Det kommer i första hand att bli med S och V.  Vi känner att det finns goda förutsättningar att komma överens.

Demokraterna har tidigare öppnat för satt samverka med alla partier, men får alltså nej från minoritetsstyret.

Därmed kommer det att bli blått eller blågrönt styre i minst två av de tre största regionerna. Även i Skåne vill Alliansen styra i minoritet och i Stockholm pågår förhandlingar mellan allianspartierna och MP.

Kommentarer