Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Patient med andnöd ignorerades — avled

En man som låg inlagd på sjukhuset i Piteå nådde inte sänglarmet när han fick andnöd, men väl sin mobil. Men det hjälpte inte.

Annons:

Patienten ringde en god vän som tog sig till sjukhuset och uppmärksammade personalen om att patienten inte kunde andas ordentligt, skriver Piteå-Tidningen.

Trots att den gode vännen flera gånger försökte att få hjälp av personalen, togs det inte på allvar. När personalen slutligen kom för att titta patienten hade han fått hjärtstillestånd och hans liv kunde inte räddas.

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserar sjukhuset och anser att vårdpersonal utan dröjsmål borde ha tittat till mannen när hans vän påtalade förändrad andning. ”Vårdpersonalen måste vara lyhörd för det som närstående, som känner till patienten, förmedlar”, skriver myndigheten i beslutet. Vårdgivaren har inte tillgodosett patientens behov av trygghet och säkerhet i vården.

Kommentarer