Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Johan Wahlgren

Fick vänta 75 dagar på operation för pankreascancer

När mannen väl fick operationstid var tumören inte längre möjlig att operera. Akademiska sjukhuset kritiseras av Ivo.

Annons:

Enligt standardiserat vårdförlopp ska en patient med misstänkt cancer i bukspottkörteln opereras inom 36 dagar. Men som Dagens Medicin rapporterade i somras klarar inget landsting eller region av att följa rekommendationerna. Nu kritiseras Region Uppsala av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att ha låtit en man vänta i 75 dagar på operation.

Mannen, som kom från Sandviken, remitterades från Gävle till Akademiska sjukhuset i Uppsala i juli 2017. Tumören bedömdes då som möjlig att operera. På grund av den långa väntetiden i Uppsala fick mannen till slut en operationstid i Karlstad. Då upptäcktes att tumören hade vuxit och inte längre var operabel. Han avled två månader senare.

Akademiska sjukhuset har inte gjort någon lex Maria-anmälan. Men Ivo fick in ett klagomål från enskild avseende den fördröjda behandlingen. I sitt yttrande till inspektionsmyndigheten skriver sjukhuset att antalet patienter av olika anledningar har ökat och att verksamhetsområde kirurgi inte har tillräcklig kapacitet. Sjukhuset har försökt omprioritera operationsresurser och vidtagit flera åtgärder för att korta väntetiderna till operation.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler