Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Arkivbild. Gävle sjukhus.

Arkivbild. Gävle sjukhus. Bild: Region Gävleborg

Sjuk man fraktades mellan sjukhus i 1,5 dygn

En svårt sjuk 85-årig man skickades fyra gånger mellan Bollnäs och Gävle innan han fick vård. Då hade mannen varit utan vätska och näring i 36 timmar.

Annons:

Det var i onsdags som 85-åringen började känna av intensiva smärtor i mage och ben. Han sökte vård på Bollnäs sjukhus där man gjorde bedömningen att han skulle transporteras vidare till Gävle sjukhus, en resa som tog 3,5 timmar.

Det rapporterar SVT Gävleborg.

På Gävle sjukhus ansåg inte läkarna att mannens smärtor var allvarliga och han fick därför åka hem.

Men mannen blev inte bättre, och när han fick kraftiga smärtor över bröstet tillkallades ambulans. Åter på Bollnäs sjukhus fick han dock beskedet att ambulansresan skulle fortsätta till hjärtintensiven på Gävle sjukhus.

 Där röntgar och undersöker de honom. Man hittar vätska i lungorna, han har en kraftig lunginflammation, de misstänker att han har blodförgiftning, han har hjärtflimmer och hjärtsvikt och gikt, säger mannens dotter till SVT.

Det fanns dock ingen plats för 85-åringen på sjukhuset i Gävle och efter ett och ett halvt dygn utan näring eller vätska transporterades mannen tillbaka till Bollnäs.

Region Gävleborg ser allvarligt på händelsen och ska nu reda ut vad som har hänt och varför.

 Jag tycker att det är förskräckligt. Jag tar ett djupt andetag och tänker att så här får det inte gå till och ändå har det blivit så, säger John Mälstam, ansvarig chefsläkare på Region Gävleborg, till SVT.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler