Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Emil Langvad/Bildbyrån

Anestesisjuksköterskor i Lund kräver att ledningen tar ansvar

I en debattartikel önskar de åtgärder från regionpolitikerna för att komma tillrätta med bristen på anestesisjuksköterskor.

Annons:

”Sedan 2016 har bemanningssjuksköterskor periodvis anlitats på grund av sjuksköterskebrist, men sedan början av 2018 används de kontinuerligt för att klara av att hålla operationssalar öppna. (…) Hundratusentals skattekronor spenderas således varje månad på en kortsiktig och destruktiv ordning. Trots ledningens kostsamma lösning blir patienter strukna från den planerade operationsverksamheten.”

Så skriver samtliga 69 anestesisjuksköterskor på Skånes universitetssjukhus i Lund i dag på Sydsvenskans debattsida. De senaste åren har verksamhetsområdet Intensiv- och perioperativ vård, IPV, haft stora problem med att rekrytera och behålla anestesisjuksköterskor. Många erfarna har slutat. I dag finns cirka 20 vakanser.

Specialistsjuksköterskorna skriver att de fortfarande väntar på svar från sjukhusledningen om hur arbetsvillkoren kan förbättras och situationen lösas långsiktigt. Nu uppmanar de regionpolitikerna att agera.

Dagens Medicin skrev nyligen om problemen vid Helsingborgs lasarett. Även där hålls operationssalar stängda på grund av att operations- och anestesisjuksköterskor har slutat.

Relaterat material
Förtroendekris fick många att ge sig av

Kommentarer