
Kognitiva mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna jobbar efter en ny nederländsk modell för demensutredningar som har kortat utredningstiden avsevärt. På bilden Lotta Lindh (till vänster), sjuksköterska och Marie Rydén, ansvarig läkare för mottagningen. Bild: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Kognitiva mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna jobbar efter en ny nederländsk modell för demensutredningar som har kortat utredningstiden avsevärt. På bilden Lotta Lindh (till vänster), sjuksköterska och Marie Rydén, ansvarig läkare för mottagningen. Bild: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån
Ny modell ger yngre snabb demensdiagnos
Som första mottagning i Sverige använder Kognitiva mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset en ny modell för demensutredningar. Tiden till diagnos har kortats från tre månader till fem dagar.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.


Bild: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån
Snabbspåret har blivit ett lyft både för patienter och personal. På måndagen sker första besöket, på tisdagens det andra. På fredagen får patient och anhöriga besked.
– Jag har arbetat med minnesutredningar i 20 år och sett patienterna lida medan de väntar på undersökningar och resultat, säger Marie Rydén, geriatriker och ansvarig läkare för Kognitiva mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Så när professor Mia Kivipelto, Fou-chef för Tema åldrande vid Karolinska, berättade om ”fast track”, en modell som hämtats direkt från Amsterdam, lät sig Marie Rydén lockas till mottagningen.
I april körde de igång. Trots sommaruppehåll och underbemanning i september, hade teamet i mitten av oktober redan utrett 95 patienter. Nu hinner man med sju patienter i veckan.
Mottagningen vänder sig till arbetsföra personer under 70 år med misstänkt demens, framför allt de vars föräldrar blev dementa tidigt. Men modellen lämpar sig även för många i en äldre patientgrupp, enligt Marie Rydén.
– Det här sättet att jobba är mycket bättre och smidigare för patienter och anhöriga och för oss i teamet är det roligare, säger hon.
På måndagen utför en geriatriker en undersökning och ett minnestest på patienten under en och en halv timme. Sedan testar en neuropsykolog kognitionen lika länge. Därefter görs en undersökning i MR-kamera.
– En MR visar om det finns mycket vit substans i hjärnan som tyder på åderförkalkning, som jag säger lite slarvigt, om det finns färre hjärnceller som tyder på alzheimer eller om det är en frontallobsdemens. Undersökningen utesluter också stroke eller tumörer, säger Marie Rydén.

Bild: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån
På tisdagen tas ett ryggvätskeprov. Det visar eventuella inflammationer och infektioner samt tre olika demensmarkörer. Onsdag och torsdag är patienten oftast ledig. På torsdagen har hela teamet av läkare, psykolog, sjuksköterskor, undersköterskor och eventuellt logoped och arbetsterapeut, en gemensam konsensusdiagnosrond med genomgång av alla tester.
– Förr satt man ner tillsammans först efter tre månader men nu kommer vi ihåg patienten och alla detaljer mycket bättre. Det blir lättare att ställa diagnos, säger Marie Rydén.
Dag 5, på fredagen, är det dags för patienten att få sin diagnos.
Lotta Lindh, sjuksköterska på mottagningen, som har den första telefonkontakten med patienterna, var först skeptisk till det höga tempot.
– Jag undrade hur patienterna skulle ta att det gick så fort. Glädjande nog är de tacksamma och glada för det, även om de får ett väldigt jobbigt besked. Många har jobbat i flera år för att få göra en utredning men fått höra på vårdcentralen att de är så unga och bara är stressade.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.